Πάστα φλώρα με φρέσκα κεράσια και crumble αμυγδάλου

Και μια που τα κατακόκκινα κεράσια είναι στα καλύτερά τους στην χώρα μας αλλά κι εδώ στο μακρινό Μόντρεαλ υπάρχουν η εικόνα μιας πάστα φλώρας με κατακόκκινη, κερασένια γέμιση και crumble αμυγδάλου είναι ό,τι καλύτερο για να ξεκινήσω τα μαγειρικά μου δρώμενα στην μακρινή γειτονιά του Καναδά.
Εξαφανίστηκα... το ξέρω καλά! Μια εξαφάνιση μπορεί να σημαίνει πολλά αλλά και ...τίποτα. Εγώ ...ακόμα το ψάχνω! Δεν ξέρω ακριβώς αν σημαίνει πολλά ή απλώς ...τίποτα! 
Εκείνο που ξέρω πια καλά είναι ότι η ζωή είναι ένα ταξίδι στο άγνωστο όσο κι αν δεν το συνειδητοποιείς συχνά. Καλό, κακό μη το ψάχνεις... η πορεία και το τέλος θα το δείξει! Ωστόσο... το να το ακολουθήσεις είναι ...νομοτελειακό, τις περισσότερες φορές κι ας νομίζεις ότι εσύ τα ορίζεις όλα! Κάποια ναι... όλα όχι! Χρειάζεται περιέργεια, παρατηρητικότητα, αποφασιστικότητα, επιμονή και απεριόριστη υπομονή. Κάθε νέο ξεκίνημα, όμως, κάτι σου μαθαίνει! Σου μαθαίνει για σένα αλλά και για τους άλλους, όλους αυτούς που βρίσκονται γύρω σου και στα εύκολα ή τα δύσκολα είναι ή δεν είναι εκεί! Πέφτεις, σηκώνεσαι, απογοητεύεσαι, ματώνεις αλλά και χαίρεσαι βλέποντας ποια χέρια απλώνονται προς τα σένα και ποιες αγκαλιές ανοίγουν για να σε γαληνέψουν έστω και λίγο και να σε βοηθήσουν να προχωρήσεις ακόμα ένα βήμα όσο δύσκολο κι αν είναι!
Έτσι, πελαγοδρομώντας μέσα σε μια τέτοια τρικυμία και παλεύοντας με χίλια δυο αντιφατικά συναισθήματα βρέθηκα στο Μόντρεαλ. Πόλη όμορφη, αγαπημένη (μια και είχα ξανάρθει), με ανθρώπους ήρεμους, χαμογελαστούς, έτοιμους να πουν "ευχαριστώ" στην παραμικρή ευγενική σου κίνηση αλλά και με φίλους αγαπημένους που απλά βρίσκονται εδώ και σε περιμένουν! Μια πόλη που μπορείς να μείνεις για να ζήσεις καλά χωρίς κανέναν ενδοιασμό!
Οι πρώτες μέρες δύσκολες από πολλές απόψεις και κυρίως από τις σκέψεις της αγαπημένης γενέτειρας και των αγαπημένων που αφήνεις πίσω. Το jet lag να κυριαρχεί και να μην αφήνει το νου να κάνει όλα εκείνα που έμαθε και αγαπά να κάνει. Ακόμα και το να κάνω τούτη την πάστα φλώρα μου φάνηκε κάπως! Τα προϊόντα διαφορετικά αλλά κυρίως η γεύση μακριά από την γνωστή, αγαπημένη μεσογειακή! Μα είναι η ίδια συνταγή!! Ναι, αλλά δεν είναι τα ευλογημένα, πεντανόστιμα ελληνικά προϊόντα!
Πάντως, η κερασένια πάστα φλώρα είναι υπέροχη ειδικά με τα δικά μας προϊόντα. Αν, λοιπόν, έχεις κεράσια ή αν αγοράσεις από κάποια λαϊκή μην παραλείψεις να την φτιάξεις!
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
  • 180 γρ. αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 80-100 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 120 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γλ. ξύσμα λεμόνι & πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν
  • 500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
  • 1 βανίλια 
  • 2 κ.σ. αμυγδαλόσκονη
Για την κερασένια γέμιση
  • 400 -500 γρ. κεράσια κομμένα σε κομμάτια (χωρίς τα κουκούτσια)
  • 80 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 2 κ.σ. κόρν φλάουρ (ή κούσταρ πάουντερ)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την κερασένια γέμιση
  • Βάζουμε τα κεράσια την ζάχαρη και το κόρν φλάουρ  σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε 3-4 κ.σ. νερό.
  • Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά έτσι ώστε να μαλακώσουν τα κεράσια και να έχουμε ένα μείγμα που είναι παχύρρευστο.
  • Το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Για τη ζύμη
  • Προσθέτουμε στην φαρίνα το μπέικιν και την βανίλια.
  • Βάζουμε το αραβοσιτέλαιο σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον χυμό, την ζάχαρη, το ξύσμα και το κονιάκ.
  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  • Προσθέτουμε σε 2 δόσεις το αλεύρι και ζυμώνουμε έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.
  • Πριν την χρησιμοποιήσουμε κόβουμε ένα κομμάτι γύρω στα 80 γραμμάρια και του προσθέτουμε 2 κ.σ. αμυγδαλόσκονη και 1 κ.σ. φαρίνα.
  • Το ζυμώνουμε και το τρίβουμε σε ψίχουλα μέσα σε ένα μπολ.
Ετοιμάζουμε την πάστα φλώρα
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Στρώνουμε την ζύμη σε ένα ταψί 25x35 και από πάνω τοποθετούμε τα κεράσια φροντίζοντας ώστε να μην έχουν πολύ ζουμί.
  • Πασπαλίζουμε με το crumble.
  • Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή έως ότου δούμε ότι η ζύμη γύρω γύρω έχει αποκτήσει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα.
  • Αφήνουμε την πάστα φλώρα να κρυώσει πριν την κόψουμε.
  • Σερβίρεται σκέτη σαν συνοδευτικό σε καφέ αλλά και με παγωτό βανίλια.

14 σχόλια:

  1. τελεια !! καλοκαιρινη!! και μια μπαλιτσ απαγωτο επανω ;) πολυ ωραια συνταγη κ ευκολη! μ αρεσει που εχει φρεσκα κερασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πρώτη σου ανάρτηση και συνταγή από το Μόντρεαλ Κική μου !! Θέλω να σου ευχηθώ τα καλύτερο στο νέο σου ξεκίνημα εκεί στη νέα πατρίδα !! Η ζωή όντως έχει πολλά σκαλοπάτια που αν δεν ανεβείς δεν ξέρεις τι σε περιμένει !! Χαίρομαι την τόλμη σου !!
    Τη συνταγή θα τη δοκιμάσω με Ελληνικά κεράσια βεβαίως!! Σε φιλώ με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύχομαι κι εγώ καλή αρχή, Κική μου στο μακρινό όμορφο Μόντρεαλ!!!
    Υπέροχη φαίνεται η πάστα φλώρα σου! Θα την φτιάξω σύντομα γιατί περιμένω επισκέψεις αυτές τις μέρες!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Κική, δείχνει υπέροχη η πάστα φλώρα σου!!!! Να τα περάσεις υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στον ουρανό σε ψάχναμε στη γη σε βρήκαμε
    Καλή διαμονή εύχομαι...
    Τρέχουν τα σάλια μου με την πάστα φλώρα σου

    Σε φιλώ μέσα απ' την καρδιά μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ λαχταριστή η πάστα φλώρα Κική μου! Εύχομαι όλα να πάνε καλά σε σένα και την οικογένεια σου στο πανέμορφο Μόντρεαλ. Δώσε και ένα φιλί στη φιλενάδα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι νόστιμη και λαχταριστή που φαίνεται! Εύχομαι το νέο σας ταξίδι να είναι όπως το περιμένετε και να έχει μόνο ευχάριστες εκπλήξεις! Μακρινός ο Καναδάς αλλά όμορφος και ήρεμος! Να έχετε μια όμορφη και δυνατή ζωή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κικιτσα μου γλυκια κ καλη!!! Μοντρεαλ?? Καλη δυναμη, καλη τυχη, να νιωθεις ευτυχισμενη κ πληρης!! Θα σου στελνω ολη μου τη θετικη ενεργεια κ σκεψη!! Καθε καλο κ το αξιζεις πραγματικα! Σε φιλω πολυ!! Ευη

      Διαγραφή
  8. Κική μου!
    Σου εύχομαι ολόψυχα και από εδώ καλή αρχή σε αυτό το καινούριο ξεκίνημα!
    Εύχομαι όλα να πάνε έτσι όπως τα ονειρεύτηκες και ακόμα καλύτερα!
    Την Κυριακή ξανάδα το "μια τρελή τρελή οικογένεια" οπότε η πάστα φλόρα σου ήρθε ακριβώς πάνω στην ώρα!
    Άκρως καλοκαιρινή και η βάση της δείχνει φανταστική!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπώ πολύ την πάστα φλώρα και τώρα η δική σου πανέμορφη με τα λατρευτά κεράσια ήρθε πάνω στην ώρα!!
    Πολύ ωραία ιδέα με την τριφτή ζύμη!!
    Κική μου να είσαι καλά όπου και να είσαι, σημασία έχει να έχεις δικούς ανθρώπους κοντά σου!!
    Οσο για εμάς τους διαδυκτιακούς φίλους είμαστε πολύ κοντά σου με την σκέψη μας αλλά και με τις ωραίες συνταγές μας θα επικοινωνούμε!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή αρχή λοιπόν και για τις αναρτήσεις σου Κική μου από τον Καναδά ;)
    Ολα καλά θα είναι και όλα καλά θα πανε.

    Τωρα η πάστα φλόρα με κεράσια φαίνεται πολύ ωραία. Κι ας μην ειναι ελληνικά τα κεράσια, είναι φτιαγμένη με φροντίδα και μεράκι και είναι πεντανόστιμη!!

    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή μου είμαι σίγουρη ότι όλα θα γίνουν όπως θες. Μεγάλη απόφαση αλλά για να το έκανες θα είχες τους λόγους σου. Μου αρέσει η πάστα φλόρα σου, έφτιαξα κα εγω κάτι αντίστοιχο και είμαι σίγουρη ότι κ η δική σου εκδοχή θα είανι εξαιρετική. λοιπόν στις επόμενες αναρτήσεις σου θέλω φωτογραφίες και καμιά συνταγή από εκεί!!οκ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τις ευχες μου για οτι καινουργιο ξεκινησεις εκει ομως ειλικρινα στενοχωριεμαι που φευγεις και εσυ.δεν θελω να το πιστευσω και λεω λαθος θα κανουμε.για διακοπες πηγε η κικη.Τα φιλια μου και την αγαπη μου.να περνας καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!